Taia-Foto-Laurent-Denimal.jpg

Abdellah Taïa

Studion, fredag 16 mars

Abdellah Taïa är Marockos förste öppet homosexuelle författare. I februari utkommer Taïas senaste roman på svenska, Den som är värd att bli älskad. Vi möter Ahmed, en fyrtioårig marockan som bor i Paris. Han skriver till sin mor, död sedan fem år, för att göra upp med henne och äntligen berätta för henne om sitt liv som homosexuell. Han skickar ett brev där han gör slut med Emmanuel, mannen han älskade passionerat och som på gott och ont förändrade hans liv då han tog med honom till Frankrike. Själv får Ahmed brev från Vincent och Lahbib.

Den som är värd att bli älskad är en drabbande brevroman i vilken författaren utforskar ondskans ursprung och skildrar hur den franska kolonialismen dröjer kvar i en ung homosexuell marockans kärleksliv.

Taïa introducerades för den svenska publiken 2012 med den hyllade självbiografiska romanen Ett arabiskt vemod. Taïa är också verksam som filmregissör och debuterade 2013 med en filmatisering av sin bok Frälsningsarmén. Abdellah Taïa är född 1973 i Rabat och sedan 1999 bosatt i Paris.

Under Littfest samtalar Abdellah Taïa med Kristoffer Folkhammar, författare och litteraturkritiker. Folkhammar har bland annat skrivit Magisterlekarna och Isak & Billy.