catherine_anyango_grunewald2.jpg

Catherine Anyango Grünewald

Studion, fredag 16 mars

Catherine Anyango Grünewald har studerat på Central Saint Martins och Royal College of Art. Anyango har gjort internationell karriär som konstnär och som föreläsare. Hennes kritikerrosade tolkning av Joseph Conrads kortroman Heart of Darkness (2010) har översatts till sju språk. Tillsammans med författaren Hannele Mikaela Taivassalo har hon skapat den grafiska romanen Scandorama.

Scandorama är en skandinavisk dystopi – eller utopi? Ett idyllsamhälle, en plats man vill ska vara perfekt, en elitstat inom stängda gränser.

Stohome är rent, ljuset klart. På andra sidan viken finns Helsingy City, nedgånget och ruffigt, det här är Miskatts stad. I spillrorna av staden finns de spillror av mänskligheten som egentligen inte ryms i Scandorama, de missanpassade. Hon, Miskatt, är en av dem, en Homo Felinus: en genetisk hybrid mellan kvinna och katt. Miskatt går under jord för att livnära sig på ljusskygga motståndsuppdrag och dras allt längre ifrån en viss golden boy, drömmen. Han som lever i den del av Scandorama hon aldrig kommer att få tillträde till.

Denna dystopiska berättelse om det välskötta men främlingsfientliga Scandorama är en stark kritik mot det rådande samhällsklimatet där de som saknar identitetshandlingar inte har rätt att finnas till.

Under Littfest möter Catherine Anyango Grünewald och Hannele Mikaela Taivassalo författaren Peter Fröberg Idling, aktuell med dystopiska Julia och Paul. Samtalet leds av Therese Eriksson.

Presenteras i samarbete med Förlaget och Natur&Kultur.