forlaget_taivassalo_highres_001.jpg

Hannele Mikaela Taivassalo

Studion, fredag 16 mars

Hannele Mikaela Taivassalo har gett ut romaner, noveller, barnböcker samt skrivit dramatik. Hennes roman Fem knivar hade Andrej Krapl belönades med Runebergspriset år 2008. Nu är hon aktuell med den grafiska romanen Scandorama, en dystopiskt framtidsskildring illustrerad av Catherine Anyango-Grünewald.

Scandorama är en skandinavisk dystopi – eller utopi? Ett idyllsamhälle, en plats man vill ska vara perfekt, en elitstat inom stängda gränser.

Stohome är rent, ljuset klart. På andra sidan viken finns Helsingy City, nedgånget och ruffigt, det här är Miskatts stad. I spillrorna av staden finns de spillror av mänskligheten som egentligen inte ryms i Scandorama, de missanpassade. Hon, Miskatt, är en av dem, en Homo Felinus: en genetisk hybrid mellan kvinna och katt. Miskatt går under jord för att livnära sig på ljusskygga motståndsuppdrag och dras allt längre ifrån en viss golden boy, drömmen. Han som lever i den del av Scandorama hon aldrig kommer att få tillträde till.

Hannele Mikaela Taivassalos dystopiska berättelse om det välskötta men främlingsfientliga Scandorama är en stark kritik mot det rådande samhällsklimatet där de som saknar identitetshandlingar inte har rätt att finnas till.

Under Littfest möter hon Peter Fröberg Idling, aktuell med dystopiska Julia och Paul. Samtalet leds av Therese Eriksson.

Presenteras i samarbete med Förlaget och Natur&Kultur.