Sara_Lundberg_mirando_bok_webb.jpg

Sara Lundberg

Tonsalen, fredag 16 mars

Med bildromanen Fågeln i mig flyger vart den vill skildras konstnärinnan Berta Hanssons uppväxt i en liten, jämtländsk by i början av 1900-talet. Det är en saga byggd på konstnärinnan Berta Hanssons liv; hennes dagboksanteckningar, brev och skisser. Det är en berättelse om sorg, längtan, kompromisslöshet och fantasins kraft att förändra. Sara Lundberg står för både text och illustrationer i den här drygt hundrasidiga bildromanen om flickan från Hammerdal. Boken är nominerad till Augustpriset.

Sara Lundberg har varit verksam som bokillustratör sedan slutet av 1990-talet, och illustrerat över trettio böcker med texter av författare som Åsa Lind, Ulf Stark, Joar Tiberg, Majken Pollack, Stefan Casta, Katarina Kuick och Ylva Karlsson. 2009 utkom bilderboken Vita streck, i vilken Sara Lundberg för första gången både illustrerade och skrev texten. Sedan dess har hon skapat ytterligare fem egna bilderböcker, och nominerats till Augustpriset (2011 och 2017), Nordiska Rådets Litteraturpris (2013) och tilldelats utmärkelserna Svensk Bokkonst (2011) och Elsa Beskow-plaketten (2012).

Under Littfest samtalar Sara Lundberg med Annika Edlund, ordförande för Kulturföreningen Pilgatan, bibliotekarie och jurymedlem för ALMA-priset.