kallifatides theodor.jpg

Theodor kallifatides

Idun, lördag 17 mars

Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll.

"Den dagen när jag kom hem satte jag mig framför datorn och skrev en mening som surrade i huvudet på mig som en hästfluga. Jag har faktiskt glömt vad det var, men det kändes nödvändigt att göra något med den. Det var en stor lättnad, som om min stumhets troll hade förbarmat sig över mig."

Resultatet blir romanen Ännu ett liv, en berättelse om livet självt.

Theodor Kallifatides, född 1938 i Grekland och sedan 1964 bosatt i Sverige, har utgivit ett trettiotal skönlitterära verk. Flera av dem är översatta till andra språk. Till grekiska har han själv översatt sina böcker. Han har tilldelats ett stort antal priser, bland annat Stora romanpriset, Carl Eldh-priset, och Karin Boye-priset. Han har även mottagit Hans Majestät Konungens medalj, samt Gyllene korset i Hederslegionen av Greklands president. År 2000 utnämndes han av svenska regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”.

Under Littfest samtalar Theodor Kallifatides med litteraturkritikern Yukiko Duke.