Fredagsfest på Bildmuseet

Att festivalens fredagskväll firas på Bildmuseet är numera en populär tradition som vi givetvis håller fast vid även detta år! Kom och mingla, upplev poesiläsningar mitt i utställningshallarna, lyssna till musik och möt författare och tecknare. Programmet är i år extra välfyllt och festligt med anledning av dubbel födelsedagsfest: Galago firar 40 år, och Ordfront hela 50 år!

Hela programmet till Bildmuseet är gratis och ingen biljett krävs. Kvällen är ett samarbete mellan Littfest, Bildmuseet, Galago, Ordfront och Studieförbundet Bilda.

Fredagkvällens festprogram 15/3 2019


17.00-19.30 Mat och mingel, plan 0

17.00 Skapa! Öppen workshop, plan 2

Kreativt skapande med inspiration från utställningen Årets svenska bilderbok som öppnar den här kvällen. Drop-in i bildverkstaden 17.00-19.00 i anslutning till vernissagen kl 18.00, se nedan.


18.00 Vernissage Årets svenska bilderbok, plan 2

Utmärkelsen Snöbollen till Årets svenska bilderbok delas ut under Littfest, och under fredagskvällen invigs en utställning med skisser och originalbilder till boken i närvaro av bilderboksskaparen. Vem vinnaren är offentliggörs 7 februari.

17.00 Skapa! Öppen workshop, plan 2

Kreativt skapande med inspiration från utställningen Årets svenska bilderbok som öppnar den här kvällen. Drop-in i bildverkstaden 17.00-19.00 i anslutning till vernissagen kl 18.00, se nedan.

19.00 Sven Wollter tolkar Liv Strömquist, plan 0

Giganter möts över generationer! En prillig hyllning till plakatpolitik! Sveriges mest kända nu levande skådespelare med norra Europas djupaste röst tolkar Liv Strömquists serier i en unik monolog som ni aldrig sett förut och aldrig någonsin kommer få se igen. Hans senaste bok Britas resa kommer finnas till försäljning och signering under kvällen.

19.30 Poesiläsning, plan 6

Uppläsningar av poeterna Johan Jönson, Maria Seisenbacher, Sandeep Parmar och Yang Lian. Presentatör är Per Bergström.

19.40 Galagos spoken word-show med Mats Jonsson, Humlab-X plan 0

40-årsjubilerande underground-bastionen Galago firar med en svartglittrande halvtimme där serietecknaren Mats Jonsson med vänner bjuder på spoken word, musik och sekundärskam. Bland annat kommer Mats att med publikens hjälp återskapa skandalföreställningen i Chicago då han kastades av scenen efter att ha smädat demokratin, kyrkan och Whitney Houston.

20.40 Vad f-n är en sonettkrans?, Humlab-X plan 0

Scenpoeten och författaren Olivia Bergdahl läser ur, och presenterar, sin kommande sonettkrans - ett otroligt komplicerat format där de olika delarna måste flätas ihop på ett intrikat vis OCH säga något av vikt på vägen. Hur går det till och varför ger man sig på att göra det? Vad finns det för gemensamma nämnare mellan strikt, klassisk vers och vanlig spoken word? Allt förklaras med exempel ur kommande och tidigare repertoar!

Olivia Bergdahl är sonettkransaktuell med Barnet (Ordfront förlag) och har tidigare givit ut romanen Efter ekot, och turnerar världen runt som scenpoet. Hennes senaste bok Efter ekot kommer att finnas till försäljning och signering under kvällen.


21.00 Poesiläsning, plan 6

Uppläsningar av poeterna Lina Ekdahl, Vladimir Durisic, Jörgen Lind och Charlotte Van den Broeck. Presentatör är Helena Fagertun.

21.10 Speed draw - som speed date fast tecknat, plan 0

Lär känna några nya uppmärksammade tecknare som presenterar sig själva och sin skaparprocess genom att teckna till musik på storbild.

  • Moa Romanova ”Alltid fucka upp”

  • Agnes Jakobsson ”Psycho Girl”

  • Ellen Greider ”Lunchbox”

  • My Palm ”Festens charmigaste tjej”

22.30 Jani Kaunis & the Puukot, plan 0

På kort tid hade Jani Kaunis & the Puukot (Vackra Jani och Knivarna, på svenska) arbetat sig till kultstatus i Luleås lokala musikliv. Femmannabandet blev omtalat för sin tunga Piazzollatango i moll, sitt uteslutande finska mellansnack och bistra Kaurismäkisuttryck. Men, för två år sedan, lade de plötsligt ner instrumenten och försvann från scenen - utan förklarande kommentarer. Lika oförklarligt reser sig nu bandet igen, för en exklusiv spelning på Littfest! Kom i dina finaste dansskor.

23.30 DJ Uje Brandelius, plan 0

Gävlesonen, legenden, Fil. Dr. Kosmos och författaren till Hemma hos Harald Henriksson underhåller dansgolvet.