Mar
16
4:45 PM16:45

Bedragaren

Zadie Smith. Foto: Ben Bailey

 

Sedan Zadie Smith fick sitt sensationella genombrott med Vita tänder vid millennieskiftet har hon blivit en ledande intellektuell röst. Hon har skrivit en rad hyllade romaner där hon diskuterar ras, religion och identitet. Nu är hon aktuell med en historisk roman, något hon länge svor på att hon aldrig skulle skriva. Bedragaren är baserad på ett verkligt rättsfall och handlar om sanning och lögn, autenticitet och fejkade identiteter. Möt henne i ett samtal med Stefan Ingvarsson. På engelska.

Presenteras i samarbete med Albert Bonniers förlag och Internationell författarscen Stockholm.

View Event →
Mar
16
3:30 PM15:30

Författarens död?

Litteraturen har alltid utgjorts av författarnas och översättarnas personliga erfarenheter och röster. Vad händer om AI tar över litteraturen? Vill vi läsa böcker skrivna och översatta av AI? På scen möts Åsa Anesäter, jurist på Författarförbundet, Agri Ismail, författare och affärsjurist och Lisa Lindberg, förläggare. Samtalet leds av Ludvig Berggren, litteraturpolitisk sekreterare på Författarförbundet.

Presenteras i samarbete med Sveriges Författarförbund, Albert Bonniers förlag och Norstedts.

View Event →
Mar
16
3:30 PM15:30

Kanariefågelns tystnad

Judith Schalansky. Foto: René Fietzek

 

Judith Schalanskys slog igenom stort med Atlas över avlägsna öar. I sin nya essä Schwankende Kanarien (kommer på svenska med titeln Vacklande kanarier våren 2024, i översättning av Linda Östergaard) utforskas varningssystem vid eskalerande ekologiska kriser. Kanariefågelns tystnad, en gång en signal om syrebrist för gruvarbetare, blir en ledstjärna genom författarens text. Essän, rik och grenig, undersöker begrepp och skapar nya myter som står emot berättelsen om världens undergång. På Littfest diskuterar Schalansky och Stefan Jonsson, författare och professor i etnicitet vid REMESO, livets förutsättningar och hur förluster faktiskt kan forma mening.

Presenteras i samarbete med Göteborgs litteraturhus, Pequod, ABF och Goethe-Institutet

View Event →
Mar
16
3:30 PM15:30

Samtalen

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. Foto: Sara Mac Key

 

I boken Samtalen får vi dyka in i relationen mellan vännerna Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. I snart ett decennium har deras dialog pågått, och nu samlas deras tankar och minnen kring konst, inspiration och relationer. Läsaren bjuds en inblick i en av Sveriges mest hyllade och internationellt erkända konstnärer universum. Samtalen är en rikt illustrerad färd genom Mamma Anderssons livsverk, ett samtal som öppnar oväntade dörrar till en av vår tids mest hyllade bildvärldar, men också till konsthistorien och de bilder som format Mamma Anderssons verk. Till Littfest välkomnar vi såväl konstnären Karin Mamma Andersson som författaren och journalisten Cilla Naumann, i ett samtal som leds av Annika Norlin.

Presenteras i samarbete med Albert Bonniers Förlag och Studieförbundet Bilda

View Event →
Mar
16
3:30 PM15:30

Kan det gå troll i en översättning? En författare samtalar med sin översättare

Rasmus Daugbjerg. Foto: Lea Meilandt.

 

Rasmus Daugbjergs roman Trold är en samtida natursaga som nu finns att läsa i författaren Andrea Lundgrens översättning. Finns det risk att det går troll i en översättning mellan danska och svenska, eller när ämnen och miljöer tangerar det man själv skriver? Hur är det som författare att kunna läsa sin text i översättning? Rasmus Daugbjerg och Andrea Lundgren möts i ett samtal om gränser och gränslöshet. Samtalet leds av Emma Majberger, översättare och styrelseledamot i Sveriges Författarförbund översättarsektionen.

Presenteras i samarbete med Sveriges Författarförbund.

View Event →
Mar
16
2:15 PM14:15

Att skriva i en krigstid – Skymning 41

Kjell Westö. Foto: Thron Ullberg

 

I Skymning 41, hyllade och mångfalt prisbelönade Kjell Westös senaste roman, måste journalisten Henry Gunnars och skådespelerskan Molly Timm hantera vinterkriget och vad det gör med dem alla. Kan man vittna om fasorna eller måste våldets verkningar tystas ner för fosterlandets skull? Och hur skriver man epik om en krigserfarenhet som påverkar generationer? Samtalet leds av författaren Kristina Sandberg.

Presenteras i samarbete med Albert Bonniers Förlag, Svenska Kulturfonden i Finland och ABF.

View Event →
Mar
16
2:15 PM14:15

Sudan, med en poets blick

Najlaa Eltom.

 

Med sin mångbottnade lyrik och genomträngande formuleringskonst framstår Najlaa Eltom som en viktig feministisk röst i den sudanesiska diasporan. Med en poets blick skildrar och placerar hon ett härjat Sudan i en afrikansk, panarabisk och global kontext. Hör henne i samtal med författaren och kulturjournalisten Anahita Ghazinezam. På engelska.

View Event →
Mar
16
2:15 PM14:15

Att vända hem

Ida Linde. Foto: Elvira Glänte

Sanna Samuelsson. Foto: Märta Thisner

Pär Hansson. Foto: Albin Händig

Under 1950- och 60-talet handlade mycket av litteraturen från den svenska glesbygden om att fly från sina hemtrakter. Idag märks en annan trend: författarna återvänder hem, antingen fysiskt eller i tanken, till ett landskap som bara har blivit glesare. Sanna Samuelsson, Pär Hansson och Ida Linde diskuterar sina aktuella romaner, Mjölkat, Spindelbjörken respektive När man sparkar på en hund, i ett samtal modererat av Carl Åkerlund.

Presenteras i samarbete med Norstedts och Albert Bonniers Förlag.

View Event →
Mar
16
2:15 PM14:15

Manlighet och miljö

José Henrique Bortoluci. Foto: Caio Oviedo

 

Under de femtio åren som José Henrique Bortolucis far arbetade som lastbilschaufför i Brasilien, slås en spricka upp mellan dem. När pappan blir svårt sjuk bestämmer sig sonen, för att börja tala med honom. I faderns fängslande historia flätas skickligt in en berättelse med ett större perspektiv, där militärdiktatur, ekonomisk och social förändring, bygget av den transamazoniska motorvägen – och skövlingen av regnskogen som det innebar – utgör bakgrund. Bortolucis debutbok, Det som är mitt (i svensk översättning av Örjan Sjögren), belyser samtliga av dessa komplexa teman. På Littfest möter författaren idéhistorikern och författaren Patricia Lorenzoni, för ett samtal som kommer att röra sig kring ämnen som manlighet, klimat och framtidstro.

Presenteras i samarbete med Norstedts och ABF.

View Event →
Mar
16
1:00 PM13:00

Frankenstein i Bagdad: INSTÄLLT (ersätts av Medan vi brinner)

Ahmed Saadawi. Foto: Privat

 

Den irakiske författaren Ahmed Saadawi kallar sin roman Frankenstein i Bagdad för ett manifest mot krig. Den utkom i Jonathan Moréns svenska översättning redan 2019 men är lika aktuell idag. I det ockuperade Bagdad syr en skrothandlare syr ihop lösa kroppsdelar som han samlat från de krigshärjade gatorna. Tanken är att ge dessa oidentifierade personer den värdiga begravning de förnekats. Ahmed Saadawis internationellt uppmärksammade och prisade roman är lika mycket rysare som vardagsskildring, men där krigets vardag framstår som mer overklig än romanens Mary Shelley-inspirerade monster. Under Littfest samtal Saadawi med Kholod Saghir.

Presenteras i samarbete med Uppsala litteraturfestival och Studieförbundet Bilda.

View Event →
Mar
16
1:00 PM13:00

Medan vi brinner

Amer Sarsour. Foto: Banfa Jawla

 

Amer Sarsours debutroman Medan vi brinner är en berättelse om svensk-palestiniern Omar. Han åker från Sverige till Italien för att hämta sina två kusiner som är på flykt från ett brinnande krig i Syrien. Omars livshistoria manifesterar inte bara en ung mans vuxenblivande men också miljontals palestiniers exilerfarenhet. Det är en roman som berättas med både humor och patos och som har flera beröringspunkter och teman, såsom passets betydelse, kriminalitet, livslust, plikt och hoppfullhet. Boken är högst aktuell då den utkommer i en tid när hela världen bevittnar Israels pågående massaker på Gazas befolkning. Samtalets leds av konstnärliga ledaren, översättaren och tidigare chefredaktören för Svenska PEN Kholod Saghir.

Presenteras i samarbete med Uppsala litteraturfestival och Studieförbundet Bilda.

View Event →
Mar
16
1:00 PM13:00

Svenskt nobelpris i litteratur – kommer det att hända igen?

Hur ska författarskap kunna utvecklas i Sveriges när strömningstjänster dumpat marknaden och författarna inte längre kan försörja sig? Behöver Sverige precis som Norge stifta en boklag? På Littfest samtalar Grethe Rottböll, ordförande i Författarförbundet, Cilla Naumann, författare, och Stefan Jonsson, författare, kritiker och professor vid Linköpings universitet. Moderator: Per Wirtén, författare, journalist och vice ordförande i Författarförbundet.

Presenteras i samarbete med Sveriges Författarförbund.

View Event →
Mar
16
1:00 PM13:00

Jag tar inte farväl

Han Kang. Foto: Lee Chunhee

 

Hon är en av Sydkoreas starkast lysande författare, som år 2016 tilldelades det prestigefyllda Man Booker-priset för sin roman Vegetarianen. Lagom till Littfest utkommer Jag tar inte farväl, översatt av Anders Karlsson och Okkyoung Park. I romanen utforskar författaren en massaker och återupplever dess spöklika skuggor i sina drömmar bland de dödas gravar. Teman som glömska, minne, dröm och historia vävs samman och löses upp. På Littfest deltar Han Kang i ett samtal med författaren och poeten Ida Linde. Samtalet tolkas från koreanska till svenska av Hwan Hee Kim.

Presenteras i samarbete med LTI Korea, Natur & Kultur och ABF.

View Event →
Mar
16
1:00 PM13:00

Att alltid ha en åsikt - ett samtal om kulturkrönikor

Elis Monteverde Burreau

 
 

Varför skrivs dom och varför läser vi? Är kultursidornas tyckande bara ett billigt sätt för tidningarna att få engagemang och ett enkelt sätt för skribenter att göra sig ett namn - eller finns det ett större syfte? Hur ska vi förhålla oss till ett medielandskap som domineras av identitetsskapande, helkroppsbylines och klickjakt? På Littfest möts Elis Monteverde Burreau, Daniel Åberg och Hanna Johansson i ett samtal lett av Viktor Hariz.

View Event →
Mar
16
11:30 AM11:30

Maali Almeidas sju månar

Shehan Karunatilaka. Foto: Brombergs förlag

 

Shehan Karunatilaka belönades med Bookerpriset 2022 för sin svindlande roman Maali Almeidas sju månar (översatt av Peter Samuelsson). Vi följer Maali Almeida, krigsfotograf, spelmissbrukare och garderobshomo som vaknar upp i vad som verkar vara ett himmelskt visumkontor. Han kan se sin styckade kropp sjunka i Beirasjön, men har ingen aning om vem som dödade honom. Under en period av sju månar, alltså sju dygn, måste han finna svar på vem hans mördare är. Men i en tid då srilankesernas öden ligger i händerna på dödsskvadroner, självmordsbombare och inhyrda torpeder, är listan över misstänkta deprimerande lång. På Littfest samtalar han med America Vera Zavala.

Presenteras i samarbete med Brombergs förlag och Studieförbundet Bilda.

View Event →
Mar
16
11:30 AM11:30

Samisk representation och produktion

Annica Wennström. Foto: Eva Lindblad

Ann-Helén Laestadius. Foto: Carl-Johan Utsi

Annica Wennström är en av manusförfattarna till årets julkalender i SVT, Snödrömmar. Ann-Helén Laestadius är exekutiv producent för filmatiseringen av sin roman Stöld. I ett samtal som leds av Malin Nord samtalar de om samisk representation. Vad sker med berättandet när produktionen delvis är samisk? Vad är vinningen och vad går förlorat? Var finns kompromisserna och krockarna, och vad kan en samisk berättelse absolut inte kompromissa med?

Presenteras i samarbete med Romanus & Selling.

View Event →
Mar
16
11:30 AM11:30

Yttrandefrihetens litterära gränser – tre översättare i samtal

Amanda Svensson. Foto: Robin Rådenman

Helena Hansson. Foto: Peter Claeson

Amanda Svensson och Helena Hansson har båda översatt författare vars böcker förbjudits eller plockats bort från skolor och bibliotek i USA (The Hate U Give av Angie Thomas respektive Pet av Akwaeki Emezi). Vad är det i dessa böcker som har fått konservativa krafter att vilja ”skydda” barn och ungdomar från dem? Och kan vi få en liknande utveckling i Sverige? Översättaren Henrik Gundenäs var nyligen redaktör för tidskriften Fronesis nummer om yttrandefrihet. Vilka risker ser han för att den svenska litteraturens frihet ska urholkas i framtiden? Och vad är översättarens roll i sammanhanget? Samtalet leds av Jenny Aschenbrenner, redaktör för tidskriften Med andra ord och tidigare vice ordförande för Svenska PEN.

Presenteras i samarbete med Översättarcentrum och Svenska PEN.

View Event →
Mar
16
11:30 AM11:30

Min sexualitets historia

Tobi Lakmaker. Foto: Willemieke Kars

 

Ett samtal mellan Ida Linde och Tobi Lakmaker om Min sexualitets historia. En bok som skildrar både förlust och förälskelse, på en nära och samtidigt distanserad prosa full av oneliners. Vad är det att bli vuxen, att bli mindre flicka och mer pojke, och att gå från att vara musa till att bli författare? Ska man skaffa ett fake-ID om ingen ändå tror att man är den som det står i passet? Det blir ett samtal om identitet, litteratur, sexualitet, humor och förhoppningsvis lite fotboll.

Presenteras i samarbete med The Dutch Foundation och ABF.

View Event →
Mar
16
10:00 AM10:00

Hyper

Agri Ismaïl. Foto Märta Thisner

 

Agri Ismaïls debutroman Hyper är en efterlängtad bok för den som följt Ismaïl som skribent och kritiker. Romanen utspelar sig under flera årtionden och följer den kurdiska familjen Kermanj med makarna Xezal och Rafiq samt deras tre barn. Genom deras livsöden framträder en historia av statslöshet, migration och en desperat relation till pengar. Det är en ekonomisk historia i skuggan av senkapitalismen och finanskrisen i början av 2000-talet som blir ett avgörande ögonblick för såväl världsekonomin som familjen. Samtalet kommer att hållas av författaren Burcu Sahin.

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Studieförbundet Bilda

View Event →
Mar
16
10:00 AM10:00

MINNEN I FÖRLUSTENS NÄRHET

Göran Greider Foto: Anna Dvrnik

Anna-Karin Palm. Foto Moa Karlberg

Göran Greider diagnosticerades med blodcancer och Anna-Karin Palms mamma drabbades av Alzheimers sjukdom. De båda uppmärksammade författarna möts i ett samtal om att minnas och skriva från ett akut läge i livet, i svår sjukdom och som nära anhörig. Om förlust, familjer och möjlig försoning. Moderator är Kristina Sandberg, författare till En ensam plats.

Presenteras i samarbete med Ordfront Förlag och Albert Bonniers förlag.

View Event →
Mar
16
10:00 AM10:00

Från musik till litteratur

David Sandström Foto: Robin Laananen

Annika Norlin. Foto: Sofia Runarsdotter

Artisten Annika Norlin debuterade 2020 med novellsamlingen Jag ser allt du gör som nominerades till Augustpriset. 2023 utkom hennes kritikerrosade roman Stacken. På Littfest möter hon musikern David Sandström som debuterade förra året som deckarförfattare tillsammans med Negar Naseh. Deras bok En bondes död tilldelades bland annat Årets bästa debutdeckare av Svenska Deckarakademin. Hur fungerar det att både skriva låtar och skönlitterär text? Finns det några likheter och vad skiljer låttexten från romanen? Annika Norlin och David Sandström möts i ett samtal lett av författaren Elin Grelsson.

Presenteras i samarbete med Studieförbundet Bilda.

View Event →
Mar
16
10:00 AM10:00

Mellan kamelsång och brytpunktssamtal – att översätta bortom orden

Gombojav Mend-Ooyo

Jenny Tunedal. Foto: Sara Mac Key

Den mongoliske poeten Gombojav Mend-Ooyo och svenska poeten Jenny Tunedal möttes förra våren under en vecka i Ulaanbaatar för att översätta varandra till och från mongoliska och svenska. Ett möte mellan två historiskt skilda poesitraditioner, såväl till språk och poetik som motiv och teman. Hur gick de till väga, vilka svårigheter stötte de på och hur har Tunedals poesi mottagits i Mongoliet? På Littfest samtalar de med Per Bergström, förläggare och arrangör av poesiworkshops. Samtalet leds av Elin Svahn, docent i översättningsvetenskap vid Tolk- och översättarinstitutet, Stockholms universitet, och översättare från franska.

Presenteras i samarbete med Rámus, Mongoliets Akademi för Konst och Poesi och Tolk- och översättarinstitutet.

View Event →
Mar
15
to Mar 16

DJ Räser Studios

 

Konstkollektivet Räser Studios är kvällens DJ:s och står för musikvalet redan från att Bildmuseets dörrar öppnar vid 17.00. Under kvällens final skruvar de upp volymen och håller stämningen in i kaklet. Vilket är fram till 01.00.

Presenteras i samarbete med Bildmuseets Art Friday.

View Event →
Mar
15
11:00 PM23:00

HORSEFACE

Backengrillen. Foto: Johan Bergmark

 

Umeåbandet Horseface spelar en rytmfokuserad postpunk inspirerad av det tidiga åttiotalets öppensinnade DIY-explosion med globala influenser. Trummaskiner och samplingar samsas med fiol, bas, gitarr och trummor och skapar en dubbig och säregen musik. Texterna sjungs på finska och speglar på ett vardagligt sätt livets gång med dess förluster och glädjeämnen. 2022 släppte bandet sitt andra fullängdsalbum, Sanakirjan takana (bakom ordboken), som släpptes gemensamt av Sing a Song Fighter i Stockholm, Joteskii groteskii i Tammerfors och Kopotikop i Umeå.

View Event →
Mar
15
9:00 PM21:00

Natt på museet

Viktor Asbaghi Sandström och Denise Bergström

 

Viktor Asbaghi Sandström och Denise Bergström, kända från det omåttligt populära Littfest-TV, tar äntligen steget ut ur TV-studion och framträder för första gången framför levande publik. På fredagkvällen plockar de russinen ur den litterära kakan och släpper loss sina inre djur. Buren är tom och festen är igång! Medverkande: Patrik Backlund, Elis Monteverde Burrau, Helena Fagertun m.fl.

Presenteras i samarbete med Bildmuseets Art Friday.

View Event →
Mar
15
8:00 PM20:00

Poesiläsningar

Dejan Aleksić

Alen Bešić. Foto: Ciprian Hord

Channa Riedel. Foto: Noomi Riedel

Lina Ekdal. Foto: Lina Ikse

Poesiläsningar mitt i utställningen State Design / Loulou Cherinet. Medverkar gör poeterna Alen Bešić, Dejan Aleksić, Channa Riedel och Lina Ekdahl.

Konferencier är Per Bergström.

Presenteras i samarbete med Bildmuseets Art Friday.

View Event →
Mar
15
7:00 PM19:00

Vernissage: Åtta grader / Samtida konst om skogen

Matti Aikio, Malin Arnell & Åsa Elzén, Gerd Aurell & Micael Norberg, Toms Kokins, Norrakollektivet, Elia Nurvista, Uriel Orlow, Edith Marie Pasquier, Jörgen Stenberg och Lena Ylipää.

 Utställningen presenterar samtida konst som berättar om människans komplexa förhållande till skogen, alltifrån uppfattningen om ett okränkbart egenvärde till föreställningen om något att använda, som en ekonomisk resurs eller en plats för rekreation. Vad är en skog? Och vilka frågor om den är angelägna här och nu? 

 Genom fotografi, film, skulptur, teckning, textil, ljud och installation bjuder konstnärer, en arkitekt och en berättare in oss att reflektera över skogen, betraktad och gestaltad ur deras olika perspektiv och erfarenheter. Verken väcker frågor om tradition och framtid, om skogsbruk, markkonflikter, biologisk mångfald och om skogen som en helig plats. 

Presenteras i samarbete med Bildmuseets Art Friday.

View Event →