Festprogrammet lördagkväll - 18 nya namn

Blir det någon avslutningsfest? Det är en av de vanligaste frågorna Littfest får. Svaret är alltid JA. Till 2018 slår vi dock på så vi spricker, med tre extra punkter i Idun, och ett späckat lördagsprogram i Äpplet som är tänkt att pågå hela vägen in i natten.

2018 är året då vi spräcker ramarna. Littfest har redan berättat om den nya lördagskvällsbiljetten. Alltså en biljett som täcker ytterligare festligheter i Folkets Hus från och med 17.00. Biljetten kommer gälla för evenemang i Idun såväl som för nattliga festligheter nere i Äpplet. Programmet tar hänsyn till besökare som vill hinna med så mycket som möjligt, såväl för de som bara vill slappna av och umgås.

Aase Berg och Niklas Wahllöf i samtal med Pekka Heino
Lördagskvällen börjar i Idun, med ett samtal mellan författarna och kritikerna Aase Berg och Niklas Wahllöf. I sin gemensamma reportagebok Glädjehuset Sverige, leder Berg och Wahllöf en attack på den svenska livsstilens grogrund för främlingsrädsla och populism. De ser den svenska livsstilshetsens tillväxtkåta framfart och avslöjar de svenska värderingarnas underströmmar såväl hos ekologiska hipsters, bostadsrättsmedelklass och hälsofanatiker som hos bonnläppar, white trash och aurakärringar.

Samtalet kommer ledas av innehavaren av Sveriges härligaste TV-röst, tillika  intervjusoffornas okrönte mästare Pekka Heino.

 

Marianne Lindberg De Geer och Åsa Moberg  i samtal med Moa Matthis
I Idun sammanstrålar också de folkkära och stridbara författarna och kulturpersonligheterna Marianne Lindberg De Geer och Åsa Moberg, ansvariga för två av 2017 års mest uppmärksammade uppväxtskildringar: Livet respektive På drift. I båda fallen berättas, mer eller mindre självbiografiskt, om ett sextiotal där vingar vecklas ut och ett socialt medvetande tar sin form, allt medan ett ungdomsuppror drar fram över världen.

Moderator är Moa Matthis, kritiker och författare. Matthis medarbetar bland annat i Dagens Nyheter och skriver likt Lindberg De Geer och Moberg böcker framför allt utifrån ett feministiskt perspektiv.

Poesikväll med Athena Farrokhzad, Maja Lee Langvad och Adrian Perera
Programmet i Idun avslutas med en poesiföreställning där tre av nordens mest hyllade poeter, från Danmark, Finland och Sverige, möts för en timmes diktuppläsning.
De medverkande poeterna Maja Lee Langvad, Adrian Perera och Athena Farrokhzad har även gemensamt att de inte räds lyfta obekväma frågor om rasism, sexism och klass, inom såväl som utanför sin poesi.

Galago, Teg Publishing och Littfest presenterar: Årets fest
För att försäkra oss om att  avslutningsfesten toppar alla tidigare års spektakel, tog vi det säkra före det osäkra och engagerade våra driftiga vänner från Galago och Teg Publishing. Tillsammans har vi sytt ihop ett onödigt överdådigt program som rymmer lagom delar “litt” och lagom delar “fest”. Kom och mingla, häng i baren eller lyssna på ett boksamtal om nätdejting i romanform och den nya tidens sociala ängslighet, mellan Augustnominerade Isabelle Ståhl och romanaktuella radioprofilen Maria Maunsbach. Spring in i Sveriges roligaste komikerpar, Jonatan Unge och Nanna Johansson, som spelar TV-spel. Eller hör Sara Granér framför sina treradingar tillsammans med kontrabasisten Brita Björs. Längta till tolvslaget då den hyllade poeten David Väyrynen dyker upp med ett fullskaligt band i ryggen, forslat till kulturhuvudstaden hela vägen från Malmberget. Tar det slut där? Nej då! DJ för kvällen är ingen annan än den briljanta Elena “Jazz är farligt” Wolay. Och konferencier är asmäktiga Hanna Palm. Nu var vi klara.

Åldersgräns i Äpplet är 20 år. Eftersläpp klockan 22.00, i mån av plats.

Av händelse att platser återstår till programmet i Idun kommer en separat biljett släppas till Idun kvällsprogram.