Ta Författartåget till Littfest!

Från Göteborg ringlar sig Författartåget genom landet till Sveriges största litteraturfestival, Littfest i Umeå. Författartåget är en resa och en skrivartävling på SJ:s nattåg. Tävlingen är öppen för alla och tar vara på den unika stämning en lång tågresa skapar. De bästa tävlingsbidragen kommer först att publiceras av Sveriges äldsta kulturtidskrift Ord&Bild och sedan sammanställas i en skrift av förlaget Teg Publishing.

Det tar tid att resa långt med tåg, och tid är just vad som behövs för att tänka och skriva. I ett samhälle där allt tycks gå snabbare och snabbare, vill Författartåget fungera som en motkraft och skapa rum för tanke och uttryck. Ombord på tåget uppstår ett andrum, en bubbla av dyrbar tid som vi vill ta vara på.

Reglerna är enkla. Först vid tågets avgång annonseras temat för tävlingstexterna. Tävlingen avslutas på morgonen vid ankomst till Umeå, och då lämnar de tävlande sina texter till arrangörerna. En jury läser bidragen och vinnaren presenteras i samband med Littfests avslutningsfest på lördagen. I vinstpotten finns gratisresor med SJ, böcker och prenumerationer. De bästa texterna blir publicerade av Sveriges äldsta kulturtidskrift Ord&Bild och i en skrift utgiven av förlaget Teg Publishing på Littfest 2019.

Författartåget arrangeras av förlaget Teg Publishing, tidskriften Ord&Bild och litteraturfestivalen Littfest i samarbete med SJ.
– Att vara en del av Författartåget är enormt positivt. Inte bara för oss arrangörer, utan också kanske främst för litteraturen och naturen, säger Patrik Tornéus, en av koordinatorerna för Littfest.

Tåget med tågnummer 98 avgår från Göteborg kl 18.25 på torsdag den 15 mars 2018, passerar Stockholm vid 23.16 och är framme i Umeå på fredag den 16 mars vid 6.30.

 

Hjälp författaren med sin bok ombord på tåget!

Emma Karinsdotter, författare till boken Lisbet och Sambakungen, arbetar på plats på Författartåget. Hon ber om hjälp från alla resenärer med inspel och feedback på ett nyskrivet kapitel i hennes kommande högläsningsbok.
Passar både barn och vuxna! Från ca 9 år.

 

Samtal under Littfest: Att skriva på tåg

Möt två författare som har skrivit mycket på tåg! inte långt efter att de klivit av Författartåget i Umeå medverkar de på Littfests scen i Studion.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez har ett årskort på SJ. Inte för att hen egentligen är på väg någonstans, utan enbart för att kunna skriva ombord på tåget. Hen skriver sina egna minnen och sin mammas memoarer, klottrar på handryggar och använder våra heligaste skrifter som scrapbooks. Yolanda Aurora Bohm Ramirez är förläsare, aktivist och spoken word-poet. Debuten Ikon utkommer i januari 2018.

När Nino Mick inte skriver på tåget, jobbar hen ombord som tågvärd. Nino Micks debut Tjugofemtusen kilometer nervtrådar utkommer i januari 2018. Nino Mick  är en uppmärksammad och uppskattad scenpoet och blev 2013 svensk mästare i Poetry slam, och Svenska Kyrkans kulturstipendiat 2015. Nino är även vice ordförande i Göteborgs Litteraturhus.

10% rabatt på tåget till Littfest

Du som väljer att ta tåget till Littfest erbjuds 10% rabatt på SJ:s resor. För att ta del av rabatten boka via detta formulär →