Fristadsgäster till Littfest

Årets Littfest kretsar på flera sätt kring samhällsfrågor och yttrandefrihet. Bland de bokade namnen hittar vi bland annat den koreanske poeten och människorättsaktivisten Ko Un, och israeliska författaren Dorit Rabinyan vars roman förbjöds i hemlandets skolor. Till programmet lägger vi nu en pusselbit vi särskilt värnar om: ett tema kring fristadskonstnärer. Littfest har de senaste åren varit en aktiv röst i frågan om mottagande av fristadsgäster till Umeå, och i somras kunde Umeå ta emot sin första gäst. Detta vill vi givetvis fira, men samtidigt fortsätta belysa frågan om hot och våld mot journalister, författare och artister, och vilken betydelsefull roll det fria ordet spelar.

Basim Ahmed Jamal

Umeås första fristadsgäst Basim Ahmed Jamal är bokhandlare och musiker. Han berättar om driften av den första bokaffären i Mosul som lånade ut begagnade böcker till läsare, om arresteringar och misshandel samt om att slutligen tilldelas en fristad i Umeå. Medverkar gör även Karin Hansson, ICORN, samt Leif Mårtensson, Umeå kommun. Samtalet leds avVästerbottens-Kurirens politiska chefredaktör Ola Nordebo. Samtalet tolkas till svenska.
Samarbetspartner: ICORN

 

Iman Al-Ghafari

Iman Al-Ghafari är syrisk forskare, poet och författare med ICORN-fristad i Sigtuna.  Hennes huvudintressen ligger inom genus och lesbisk sexualitet, särskilt i Mellanösternkulturer, och hon har en doktorsexamen i engelska litteratur- och genusstudier. Hon besöker Littfest för att samtala om vikten av att inte tystas av hatet, tillsammans med författarna Lilian Sjölund och tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta. Samtalet hålls på engelska och leds av Viveka Sjögren, författare och ordförande i Internationella Rådet.
Samarbetspartner: ICORN och Sveriges Författarförbund

 

Mikhail Borzykin

Musikern och poeten Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg är sedan april 2017 Sandvikens första fristadskonstnär. Han har under 32 år varit frontgestalt i rockbandet Televizor och har under hela sin karriär protesterat mot ”orättvisor och grymheter i en auktoritär regim”. 2009 spelade Mikhail in albumet Deja vu där han anklagar Putins regim för att gå tillbaka till Sovjettidens ”hyckleri, tankebrottslighet, propaganda och aggression”. Borzykin avslutar fredagens program i Äpplet med en text- och musikföreställning.
I samarbete med ICORN.

 

Samira Motazedi

Med den nya europeiska asylpolitiken tvingas människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att stanna. Det är en tillvaro där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna. När Samira Motazedi medverkade under Littfest 2016 visste hon inte om hon skulle få stanna eller utvisas. När hon nu återbesöker festivalen har hon hunnit få besked från Migrationsverket om att få stanna i Sverige, och utkommit med debuten En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran. På Littfest samtalar hon medGlänta-redaktören Linn Hansén. Samtalet hålls på engelska.

Samarbetspartner: Glänta.