Första namnen till Littfest 2024

Till festivalen kommer de långväga gästerna Han Kang, Shehan Karunatilaka och Ahmed Saadawi. Alla tre med berättelser som skildrar krig och konflikt från ett gränsland mellan liv och död. Från vårt eget avlånga land välkomnar vi Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. Vi hoppas att också du kommer!

 

Han Kang

Hon är en av Sydkoreas starkast lysande författare, som år 2016 tilldelades det prestigefyllda Man Booker-priset för sin roman Vegetarianen, nu även iscensatt på Dramaten. Han Kang är aktuell med Jag tar inte farväl, som släpps på svenska strax före Littfest, översatt av Anders Karlsson och Okkyoung Park. I romanen utforskar författaren en massaker och återupplever dess spöklika skuggor i sina drömmar bland de dödas gravar. Teman som glömska, minne, dröm och historia vävs samman och löses upp. 

På Littfest deltar Han Kang i ett samtal med författaren och poeten Ida Linde. Programpunkten arrangeras i samarbete med LTI Korea och Natur & Kultur.

Han Kang. Foto: Lee Chunhee


 

Shehan Karunatilaka

Shehan Karunatilaka belönades med Bookerpriset 2022 för sin svindlande roman Maali Almeidas sju månar (översatt av Peter Samuelsson). Vi följer Maali Almeida, krigsfotograf, spelmissbrukare och garderobshomo som vaknar upp i vad som verkar vara ett himmelskt visumkontor. Han kan se sin styckade kropp sjunka i Beirasjön, men har ingen aning om vem som dödade honom. Under en period av sju månar, alltså sju dygn, måste han finna svar på vem hans mördare är. Men i en tid då srilankesernas öden ligger i händerna på dödsskvadroner, självmordsbombare och inhyrda torpeder, är listan över misstänkta deprimerande lång. 

Romanen, som gav Shehan Karunatilaka sitt internationella genombrott, är humoristisk, gripande och satirisk på samma gång. Det är en berättelse om en enskild människas öde och samtidigt historien om ett helt land och ett brutalt inbördeskrig. På Littfest samtalar han med Yukiko Duke. I samarbete med Brombergs förlag.

Shehan Karunatilaka. Foto: Brombergs förlag


 

Ahmed Saadawi

Den irakiske författaren Ahmed Saadawi kallar sin roman Frankenstein i Bagdad för ett manifest mot krig. Den utkom i Jonathan Moréns svenska översättning redan 2019 men är lika aktuell idag. I det ockuperade Bagdad syr en skrothandlare syr ihop lösa kroppsdelar som han samlat från de krigshärjade gatorna. Tanken är att ge dessa oidentifierade personer den värdiga begravning de förnekats. Men en dag försvinner liket, och en våg av kusliga mord börjar sprida sig över staden. Människor berättar om ett fruktansvärt monster som tar över gatorna om natten. Det verkar vara ute efter hämnd.

Ahmed Saadawis internationellt uppmärksammade och prisade roman är lika mycket rysare som vardagsskildring, men där krigets vardag framstår som mer overklig än romanens Mary Shelley-inspirerade monster. Under Littfest samtal Saadawi med Kholod Saghir. Samtalet sker i samarbete med Uppsala Internationella Litteraturfestival.

Ahmed Saadawi. Foto: Privat


 

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann

I boken Samtalen får vi dyka in i relationen mellan vännerna Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. I snart ett decennium har deras dialog pågått, och nu samlas deras tankar och minnen kring konst, inspiration och relationer. Läsaren bjuds en inblick i en av Sveriges mest hyllade och internationellt erkända konstnärer universum. Samtalen är en rikt illustrerad färd genom Mamma Anderssons livsverk, ett samtal som öppnar oväntade dörrar till en av vår tids mest hyllade bildvärldar, men också till konsthistorien och de bilder som format Mamma Anderssons verk. Till Littfest välkomnar vi såväl konstnären Karin Mamma Andersson som författaren och journalisten Cilla Naumann, i ett samtal som leds av Annika Norlin. I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. Foto: Sara Mac Key