Maskulinitet, mening och motstånd

När vi nu fyller på programmet för 2024 är det med författare som har utforskat maskulinitet och faderskap, och internationella storheter som mästerligt undersöker ungdomars strävan efter mening och tillhörighet. Men det ges även plats för de som granskar kolonialism, konflikt och tidens obönhörliga gång.

 

Andrev Walden. Foto: Joel Nilsson och Tina Axelsson

 

Pär Hansson. Foto: Albin Händig

Andrev Walden och Pär Hansson

Två romaner som hyllats och prisats, två berättelser som utforskar det förflutna, och två historier om maskulinitet och faderskap. Andrev Waldens Augustprisvinnande romandebut Jävla karlar är en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om kärlekens komplexa gång, men framför allt om män. 

I Pär Hanssons Spindelbjörken återvänder Joel norrut för att träffa sin far och sin bror som blivit kvar. På sistone har hans närmaste börjat anmärka på Joels distraherade och lynniga beteende. Själv känner han sig bara arg, verkligt arg, men utan att riktigt veta varför. Varifrån kommer mörkret inuti, all hans skam och ilska? 

Fredagens program på Littfest öppnas upp med ett samtal som det kommer att slå gnistor om. Moderator är Carl Åkerlund.

I samarbete med Norstedts


Max Porter. Foto: Lucy Dickens

Max Porter

Max Porter hör, sin unga ålder till trots, till Storbritanniens mest älskade och lästa författare. Hans fick sitt genombrott med Sorgen bär fjäderdräkt, och följde upp succén med den lika omtyckta Lanny. Lagom till Littfest kommer nu Shy (i översättning av Marianne Tufvesson). I denna inre monolog-roman om skuld, ilska, fantasi och pojkskap, möter vi tonåringen Shy som förtvivlat försöker navigera genom tillvarons mörker. Flyende från ett hem för “mycket störda unga män”, genomsöker han utrymmet mellan dröm och mardröm, i jakt på något som kan påminna om en framtid. Shy har hyllats av den brittiska kritikerkåren, liksom av konstnärskollegor som Ian Rankin, Marieke Lucas Rijneveld och PJ Harvey.

På Littfest samtalar Porter med författaren Burcu Sahin.

I samarbete med Sekwa förlag.


Laurie Halse Anderson. Foto: Susanne Kronholm

Laurie Halse Anderson

Laurie Halse Anderson är en av USA:s främsta författare av ungdomsböcker. Hennes litterära genombrott kom 1999 med romanen Speak, som har översatts till flera språk och filmatiserats. I sina uttrycksfulla ungdomsromaner ger hon röst åt den unga människan med en ibland brutal ärlighet. Längtan efter kärlek och tillhörighet är en återkommande tematik hos Laurie Halse Anderson. Nu besöker 2023 års ALMA-prisvinnare Littfest för att samtala om sin aktuella roman Vinterflickor, en stark berättelse om psykisk ohälsa, ätstörning och självskadebeteende. Samtalsledare är bokens svenska översättare, författaren Amanda Svensson.

I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.


 

Elin Anna Labba. Foto: Erik Abel

 

Jannete Hentati. Foto: Mattias Edwall

Elin Anna Labba och Jannete Hentati

När Ingá och Rávdná återvänder till sommarlandet ligger byn under vatten. Bolaget har utan förvarning dämt upp sjön igen, förvandlat det före detta sjösystemet till ett ogästvänligt hav. Så ser skådeplatsen ut i Elin Anna Labbas romandebut Far inte till havet, en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot. 

Jannete Hentati utforskar på annat vis vattnets påverkan på människa och natur. Hennes Älven i mig är en resa längs Lule älv i jakten på ett hem. Under berättelsens gång avslöjas älvens historia och dagens spänningar, med fokus på svensk vattenkraft, exploatering, minne, makt och ansvar. 

På Littfest samtalar författaren Malin Nord med Elin Anna Labba och Jannete Hentati om vattnets förrädiska natur och vattenkraftens komplexa påverkan på platsen.

I samarbete med Norstedts och Albert Bonniers förlag.


Kjell Westö. Foto: Thron Ullberg

Kjell Westö

Kjell Westös nya roman börjar i slutet av januari 1940. Då har vinterkriget pågått i snart två månader. Molly befinner sig på turné i Sverige, teatersällskapet reser från ort till ort samtidigt som hon anar att hennes skådespelarkarriär håller på att gå i stå. Henry är i fält, utsänd som journalist för att skildra striderna, men han märker omgående att allt inte låter sig berättas – under krig får sanningen offras för nationens väl och ve. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig. Skymning 41 är en kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert, allt är skört i skymningsljuset.

På Littfest samtalar Kjell Westö med författarkollegan Kristina Sandberg.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag och Svenska Kulturfonden i Finland.