Litteratur från norr

Som internationell litteraturfestival belägna på den 63:e breddgraden är vi fast rotade i den egna norrländska myllan, som må vara bitvis karg och kylig, men oerhört rik vad gäller litteratur. Vi utökar härmed programmet med ett flertal författare som alla har vår norra landsände gemensamt.

Mikael Niemi. Foto: Kjell Kangas

 

TORNEDALEN UNCUT

I snart fyrtio år har Mikael Niemi skrivit om Tornedalen, i dikter, noveller, pjäser och romaner. Den senaste boken, romanen Sten i siden, är inget undantag. Här är det delar av den tornedalska arbetarklassens historia som berättas, genom skeenden som på olika sätt förhåller sig till vägarbetarstrejken under 1930-talet. Till Littfest kommer han för ett samtal om litteratur, plats och arbetarhistoria. Moderator är David Väyrynen.

Presenteras i samarbete med ABF.


David Sandström. Foto: Robin Laananen

Annika Norlin. Foto: Sofia Runarsdotter

FRÅN MUSIK TILL LITTERATUR

Artisten Annika Norlin debuterade 2020 med Augustprisnominerade novellsamlingen Jag ser allt du gör. 2023 kom hennes kritikerrosade roman Stacken. På Littfest möter hon musikern David Sandström som debuterade förra året som deckarförfattare, tillsammans med Negar Naseh. Deras En bondes död utsågs bland annat till Årets bästa debutdeckare. Hur fungerar det att både skriva låtar och skönlitterär text? Vad skiljer låttexten från romanen? Samtalet leds av författaren Elin Grelsson.

Presenteras i samarbete med Studieförbundet Bilda.


Annica Wennström. Foto: Eva Lindblad

Ann-Helén Laestadius Foto: Carl-Johan Utsi

SAMISK REPRESENTATION OCH PRODUKTION

Annica Wennström är en av manusförfattarna till årets julkalender i SVT, Snödrömmar.

Ann-Helén Laestadius är exekutiv producent för filmatiseringen av sin roman Stöld. I ett samtal som leds av Malin Nord samtalar de om samisk representation. Vad sker med berättandet när produktionen delvis är samisk? Vad är vinningen och vad går förlorat? Var finns kompromisserna och krockarna, och vad kan en samisk berättelse absolut inte kompromissa med?

Presenteras i samarbete med Romanus & Selling.


Harald Gaski. Foto: Bjørn Hatteng

Rawdna Carita Eira. Foto: Per Heimly

FRÅN SCHILLER TILL ÁILLOHAŠ – JOJKENS LITTERÄRA KRAFT

Det sägs att den samiska jojken är Europas äldsta ännu levande musikform. Men jojk är dessutom en socialt betingad muntlig och skriftlig litterär form, som fascinerat människor världen över i hundratals år. På Littfest samtalar författaren och poeten Rawdna Carita Eira med professorn och litteraturvetaren Harald Gaski om jojkens funktion som litteratur och kulturbärare. Johan Sandberg McGuinne leder samtalet.

Presenteras i samarbete med Svensk-norska samarbetsfonden och Studieförbundet Bilda.


Lilian Ryd. Foto: Arvid Högberg

 

OM KVINNOR OCH VARDAG I NORRLANDS INLAND

“De har inte varit stor på sig, men de har pratat med Lilian Ryd.”

2018 blev hon hedersdoktor vid LTU i Luleå för sitt idoga skrivande om kvinnorna som byggde norr; i renrajderna, i väglöst land, kockorna i skogskojorna och de som levde på urfödan. Nu kommer Lilian Ryds nionde bok, Man for hem och hämtade sitt björnspjut. Ett samtal med journalisten Pia Sjögren, om dem som nästan ingen annan berättat om, om deras kunskap som var allt annat än tyst – när de träffade Lilian.

Presenteras i samarbete med Ord&Visor förlag.


Sanna Samuelsson. Foto: Märta Thisner

Pär Hansson. Foto: Albin Händig

Ida Linde. Foto: Elvira Glänte.

ATT VÄNDA HEM

Under 1950- och 60-talet handlade mycket av litteraturen från den svenska glesbygden om att fly från sina hemtrakter. Idag märks en annan trend: författarna återvänder hem, antingen fysiskt eller i tanken, till ett landskap som bara har blivit glesare. Sanna Samuelsson, Pär Hansson och Ida Linde diskuterar sina aktuella romaner, Mjölkat, Spindelbjörken respektive När man sparkar på en hund, i ett samtal modererat av Carl Åkerlund.

Presenteras i samarbete med Norstedts.


SARA LIDMAN SOM DRAMATIKER

Sara Lidmans dramatik är en mindre känd sida av hennes författarskap som nyligen utkommit i samlat skick. Verken presenteras och diskuteras av professor Annelie Bränström-Öhman, Sara Lidmans systerdotter Ulla Danielsson och dramaturgen och manusförfattaren Dag Thelander, som låg bakom Västerbottensteaterns succéföreställning Jernbanan. Skådespelaren Mattias Kågström ger oss smakprov ur Lidmans dramer genom uppläsningar.

Presenteras i samarbete med Atrium Förlag, Umeå Teaterförening, Sara Lidman-sällskapet, ABF samt Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet.


VÄSTERBOTTEN FÖRR OCH NU – VÅR KULTURHISTORIA PÅ NÄTET SEDAN 2020

Behovet av ett forum för länets kulturhistoria blev tydligt när tidskriften

Västerbotten lades ner 2014. En nättidskrift, Västerbotten förr & nu, startade

2020 och har nu publicerat mer än 150 artiklar. Fredrik Elgh berättar om tidskriftens tillblivelse, innehåll och framtid. Aktuella artiklar lyfts fram av Karin Holmgren, Folkrörelsearkivet, Maja Beskow, Västerbottenskonstens katalysator, och Annelie Bränström-Öhman, Umeå universitet.

Presenteras i samarbete med Västerbotten förr & nu.


Lovisa Broström. Foto: Verbal förlag

 

MEDELKLASSEN. 200 ÅR I SAMHÄLLETS MITT.

Ordet “medelklass” verkar kunna fyllas med nästan vilket innehåll som helst. Ibland beskrivs den som vänstervriden, idealistisk och mångkulturvurmande. Ibland som borgerlig, karriäristisk och besatt av bolåneräntor. Men vad finns bortom nidbilderna? Vilka förutsättningar finns för en ny politisk allians mellan medel- och arbetarklassen? Ekonomihistorikern Lovisa Broström, uppvuxen i Umeå och författare till Medelklassen. 200 år i samhällets mitt, samtalar med Johan Örestig Kling.

Presenteras i samarbete med ABF.