Idag släpps programmet

I dag utkommer festivalprogrammet för Umeå internationella litteraturfestival 2024. I samband med detta har vi glädjen att informera om några ytterligare programpunkter under festivalen.

Du som prenumererar på Västerbottens-Kuriren har fått programtidningen som bilaga med lördagens tidning. Du kan också besöka vår hemsida för att se programmet eller få information om hur du får tag i ett tryckt exemplar.


Anna-Karin Palm. Foto: Moa Karlberg

Anne Swärd. Foto: Henric Tiselius

Åsa Wikforss. Foto: Samuel Uneus

ALLA PRATAR OM BILDNING. VAD SKA VI MED DEN TILL?

Det har gått 10 år sedan Umeå var kulturhuvudstad och Svenska Akademien kom på besök till Littfest. Fortfarande finns de som pratar om det där samtalet mellan Torgny Lindgren, Kristina Lugn och Sara Danius i Umeå. När Akademien nu gästar festivalen tar ledamöterna och författarna Anna-Karin Palm, Anne Swärd och Åsa Wikforss återigen upp frågan om bildning. Vad ska vi med den till? Samtalet leds av Yukiko Duke.

Presenteras i samarbete med Svenska Akademien, Studieförbundet Bilda, Albert Bonniers förlag.


Tobi Lakmaker. Foto: Willemieke Kars

 

MIN SEXUALITETS HISTORIA

Tobi Lakmaker är född 1994 och var en gång i tiden en musa, därefter lesbisk fundamentalist. 2021 utkom Lakmakers debutbok Min sexualitets historia i nederländerna, där den snabbt blev en av det årets mest sålda romaner. Det är en bok som skildrar både förlust och förälskelse, på en nära och samtidigt distanserad prosa full av oneliners. Vad är det att bli vuxen, att bli mindre flicka och mer pojke, och att gå från att vara musa till att bli författare? Ska man skaffa ett fake-ID om ingen ändå tror att man är den som det står i passet? På Littfest möter Lakmaker Ida Linde, i ett samtal om identitet, litteratur, sexualitet, humor och förhoppningsvis lite fotboll.

Presenteras i samarbete med The Dutch Foundation och ABF.


Agri Ismaïl. Foto: Märta Thisner

 

HYPER

Agri Ismaïls efterlängtade och redan hyllade debutroman Hyper utspelar sig under flera årtionden och följer den kurdiska familjen Kermanj. Genom deras livsöden skildras statslöshet, migration och en desperat relation till pengar. Det är en ekonomisk historia i skuggan av senkapitalismen och finanskrisen i början av 2000-talet, som blir ett avgörande ögonblick för såväl världsekonomin som familjen. På Littfest samtalar Ismaïl med författaren Burcu Sahin.

Presenteras i samarbete med Albert Bonniers förlag och Studieförbundet Bilda.


Göran Greider. Foto: Anna Dvrnik

Anna-Karin Palm. Foto: Moa Karlberg

MINNEN I FÖRLUSTENS NÄRHET

Göran Greider och Anna-Karin Palm har båda skrivit om svår sjukdom. Göran om hur han diagnosticerats med blodcancer och Anna-Karin om när hennes mamma drabbades av Alzheimers sjukdom. På Littfest möts de två uppskattade författarna i ett samtal om att minnas och skriva från ett akut läge i livet, i svår sjukdom och som nära anhörig. Om förlust, familjer och möjlig försoning. Moderator är ingen mindre än Kristina Sandberg, författare till bland annat En ensam plats.

Presenteras i samarbete med Ordfront och Albert Bonniers förlag.


Edith Hammar. Foto: Märta Thisner

 

QUEER I FINLAND EFTER KRIGET

Finska Edith Hammar slog igenom med den grafiska romanen Homo Line. Nu är den kritikerhyllade serietecknaren aktuell med Portal, en skildring av hur livet kunde te sig för queera personer i Finland efter kriget. Det är en Helsingforsskildring där nutid och dåtid möts, där frisyrerna är stramare, idén om kärnfamiljen fått fotfäste och tystnad råder. Tidsenligt, upproriskt och med stor värme skildrar Hammar en otrolig kärlekshistoria över tidsgränserna. Portal vann Prismapriset för bästa hbtq-serie. På Littfest samtalar Edith Hammar med Sanna Samuelsson, författare och kulturjournalist.

Presenteras i samarbete med ABF.


Mend-Ooyo Gombojav

Alen Bešić

Najlaa Eltom

Luljeta Llushenaku

Dejan Aleksić

Joelle Taylor

INTERNATIONELL POESI

Littfest är en litteraturfestival, med en mindre poesifestival inbakad i sig. Precis som tidigare år har vi poeter från världens alla hörn på plats i Umeå. Från Mongoliet kommer Mend-Ooyo Gombojav, landets tveklöst största författare, för att medverka i samtal och läsa sin poesi. Poeten Najlaa Eltom, en säregen feministisk röst i den arabiska, sudanesiska och afrikanska kontexten, kommer till Littfest för att bland annat samtala med Anahita Ghazinezam.

Littfest bjuder också möjligheten att upptäcka den mångfacetterade världen av serbisk litteratur med Dejan Aleksić och Alen Bešić, två av Serbiens främsta poeter, förläggare och festivalarrangörer. Deras kunnande om poesi från Balkan kommer att lägga grunden för ett introducerande samtal, som avslutas med stämningsfulla poesiläsningar.

Utöver detta fortsätter projektet Versopolis, med gnistrande stjärnor från den europeiska poesihimlen. Årets Littfest avslutas med läsningar av albanska Luljeta Lleshanaku, nu baserad i New York, samt Joelle Taylor, Storbritannien.

Presenteras i samarbete med Rámus, Mongoliets Akademi för Konst och Poesi, Tolk- och översättarinstitutet och Versopolis.


ÖVER 60 PROGRAMPUNKTER

Vad mer? Givetvis blir det prisutdelningar och festligheter. Katapultpriset till årets skönlitterära debutant ska delas ut, liksom Snöbollen till årets svenska bilderbok. Nytt för i år är dessutom att årets Brunnslockspoet i Sverige tillkännages på festivalen.

Littfest 2024 bjuder på debatter om AI och skrivande, om litterära stödformer samt om kulturkrönikan. En stor del av programmet kommer också att ägnas åt översättningsfrågor samt demokrati och yttrandefrihet.

Allt som allt rymmer programmet över 130 medverkande i mer än 60 programpunkter, utspridda över tre dagar. Gäster har hämtats från Europa, Asien, Syd- och Nordamerika, samt från Sveriges norra landsända. Om du är prenumerant på Västerbottens-Kuriren har den välfyllda programtidningen som vanligt att landat på din hallmatta i tid till morgonkaffet. För andra intresserade finns tidningen tillgänglig på platser som Umeå Folkets hus, Umeå stadsbibliotek, Bokcafé Pilgatan och Bildmuseet i början av nästa vecka. Programmet kan också ses på www.littfest.se.

Littfest 2024 äger rum 14-16 mars i Umeå folkets hus, med gäster som Zadie Smith, Han Kang, Max Porter, Kjell Westö, Mikael Niemi, Annika Norlin, Elin Anna Labba och Andrev Walden. De kvarvarande biljetterna säljs via www.biljettcentrum.com.