Justeringar i programmet

Hur väl vi än planerar uppstår alltid sådant som inte går att styra över. Här sammanfattar vi därför några ändringar i årets festivalprogram. Men inställda programpunkter innebär också nya möjligheter: vi är glada att kunna välkomna Amer Sarsour och Horseface till Littfest 2024!

TORSDAG

16.30 Idun – Pierre Schori är ny medverkande i panelsamtalet Frihet i fara – världens demokratier attackeras. Han ersätter Margot Wallström som tyvärr inte kan delta.


FREDAG

15.30 Idun – Jenny Aschenbrenner leder samtalet med Svenska Akademiens ledamöter i samtalet Alla pratar om bildning. Vad ska vi med den till? Hon ersätter Yukiko Duke som tyvärr tvingats ställa in.

23.00 Bildmuseet – Horseface spelar live på Bildmuseet. Bandet ersätter Backengrillen, som tyvärr tvingats ställa in.

Horseface. Foto: Jenny Nilsson

HORSEFACE (BIldmuseet 23.00 fredag)

Umeåbandet Horseface spelar en rytmfokuserad postpunk inspirerad av det tidiga åttiotalets öppensinnade DIY-explosion med globala influenser. Trummaskiner och samplingar samsas med fiol, bas, gitarr och trummor och skapar en dubbig och säregen musik. Texterna sjungs på finska och speglar på ett vardagligt sätt livets gång med dess förluster och glädjeämnen. 2022 släppte bandet sitt andra fullängdsalbum, Sanakirjan takana (bakom ordboken), som släpptes gemensamt av Sing a Song Fighter i Stockholm, Joteskii groteskii i Tammerfors och Kopotikop i Umeå.


LÖRDAG

11.30 Idun – America Vera Zavala leder samtalet med Man Booker pris-vinnaren Shehan Karunatilaka i programpunten Maali Almeidas sju månar. Hon ersätter Yukiko Duke.

13.00 Idun – rättelse: programpunkten Jag tar inte farväl där Han Kang medverkar, tolkas till svenska (inte engelska).

13.00 Studion – Programpunkten Frankenstein i Bagdad ställs in, eftersom författaren Ahmed Saadawi tyvärr nekas visum. Ersätts av ett samtal mellan författaren Amer Sarsour och Kholod Saghir.

Amer Sarsour. Foto: Banfa Jawla


MEDAN VI BRINNER (StudioN 13.00 lördag)

Amer Sarsours debutroman Medan vi brinner är en berättelse om svensk-palestiniern Omar. Han åker från Sverige till Italien för att hämta sina två kusiner som är på flykt från ett brinnande krig i Syrien. Omars livshistoria manifesterar inte bara en ung mans vuxenblivande men också miljontals palestiniers exilerfarenhet. Det är en roman som berättas med både humor och patos och som har flera beröringspunkter och teman, såsom passets betydelse, kriminalitet, livslust, plikt och hoppfullhet. Boken är högst aktuell då den utkommer i en tid när hela världen bevittnar Israels pågående massaker på Gazas befolkning. Samtalets leds av konstnärliga ledaren, översättaren och tidigare chefredaktören för Svenska PEN Kholod Saghir.


16.45 Idun – Stefan Ingvarsson leder samtalet med Zadie Smith i programpunkten Bedragaren. Han ersätter Yukiko Duke.



Eventuella ytterligare förändringar meddelas på vår hemsida. Var uppmärksam på att den tryckta programtidningen alltså kan innehålla information som senare har ändrats.