Första namnet till Littfest: Ko Un

Littfest har den stora äran att presentera den förste författargästen till 2018 års festival: poeten Ko Un. En legendar inom världslyriken och ständig kandidat till nobelpriset i litteratur. Ko Un gästar Littfest lördag 17 mars för ett samtal med kritikern Yukiko Duke.

– Ko Uns väg till Littfest i Umeå har inte varit fullt lika snårig men dock omständlig, avslöjar koordinatorn Patrik Tornéus.

– Vi började på allvar uppvakta honom på en litteraturfestival i slovenska Ptuj i början av förra sommaren, och har sedan ägnat stor tid åt att engagera flera aktörer i Sverige för att på så vis kunna skicka en gemensam inbjudan, berättar Tornéus och fortsätter:

– I slutändan har flera faktorer varit av betydelse, som att Ko Uns översättare Sun-Kyoung Choi tidigare disputerat vid Umeå universitet.

Ko Un har gjort sig känd som aktivist och blev en viktig förgrundsfigur inom demokratirörelsen i den benhårda militärdiktaturen Sydkorea. Priset för hans kamp blev högt, han fängslades och torterades vid upprepade tillfällen. Tiden skulle dock ge Ko Un rätt. Under nittiotalet inleddes en demokratisering i landet och sedan dess har också hans rykte som poet och människorättskämpe varit i ständigt stigande både hemma och i västvärlden. Idag är Ko Un att betrakta som en legend i sitt hemland och en centralgestalt inom världslitteraturen.

Samarbetspartners för Ko Uns sverigebesök är LTI Korea och Atlantis.